Afgelopen zaterdag vond de eindfase van het bekertoernooi plaats in Arnhem. Voor het eerst slaagde Mook er in daar in door te dringen. En na de moeder aller overwinningen tegen Voorst ging het ons maar om een ding. Hoe krijgen we die beker in Mook. Het enige team dat we vreesden was de nieuwe OSBO kampioen. Koningswaal uit Beuningen.
De dag liep aanvankelijk voorspoedig. Huub haalde Jorg, reservespeler Niek en ikzelf op en zonder problemen arriveerden we ruim op tijd op de plaats waar we zijn moesten Daar aangekomen begroeten we Hans en daarna was het wachten op Jan. Even vreesden we dat Jan zich had vergist in tijd, plaats of wat dan ook. Maar dat duurde maar even al had hij ondertussen wel de loting gemist..En die had uitgewezen dat we direkt tegen de grote favoriet moesten aantreden. Dat was balen natuurlijk. Ook voor de kleur was er inmiddels geloot. Op de oneven borden mochten we met wit spelen. Nadat een van de organisatoren ons welkom had geheten en arbiter Huub het nodige had gezegd en Hamoun Habibi als sterkste OSBO speler met een beker werd beloond kon er worden begonnen.

We gingen de strijd direkt vol aan. Op 3 borden kwam er een Siciliaan op het bord. Hans ( die tegen Habibi speelde) kreeg op bord 2 een gambiet voor zijn kiezen. Jorg speelde zoals gebruikelijk op de tweede zet de c- pion een plaatsje op en ikzelf speelde zoals altijd de Najdorf ook al koos wit voor de korte rokade. Ik heb niet precies kunnen achterhalen wat Jan tegen kreeg. We kwamen allen met een redelijke stellingspositie uit de opening.
Een paar uur later moest Hans toch als eerste bakzeil halen. Een paar mindere zetten ( zijn woorden) werden hem snel fataal. Op dat moment vocht ik een verbeten strijd uit met Marcel Lever ( inmiddels een veteraan in Beuningen). Winst was nu geboden maar de stelling was zodanig dat een geforceerde winstpoging fataal kon zijn, zowel voor mij als voor het team.  Ook Marcel  kon zich niets permitteren. Remise dus. Jan had het ondertussen zwaar tegen Mark Agterberg.Winst zat er geen moment in. Op zijn tandvlees ( vrij vertaald: zijn woorden) werd een halfje binnen gehaald. Dus nu waren aller ogen gericht op Jorg die zo ongeveer ijzer met handen moest breken om een verlenging af te dwingen. De toestand was hopeloos totdat zwart heel lang begon na te denken. Het hielp hem niet. Integendeel. Hij mistte een opgelegde kans en kwam ook nog in zware tijdnood. Zijn maten begonnen al te vrezen voor de toegift totdat ook Jorg misgreep. Zwart forceerde daarna remise en Mook was uitgerangeerd. Geen finale dus maar wat waren we er dichtbij. Had Jorg de winst gepakt dan had ik nog moeten zien of die jongens uit Beuningen het hadden gered. Ik had Marcel zeker verslagen tijdens het vluggeren en dan hadden we nog maar 1.5 bordpunt nodig. En die finale? Die hadden we gewonnen. Want de uiteindelijke finale tegenstander had tegen Koningswaal niks in te brengen. De eigenlijke finale vond daarom dus een ronde eerder plaats. De OSBO kampioen tegen de bedwinger van Voorst ( nr.2 in de hoogste klasse). Vandaar bovenstaande titel. De andere 2 teams deden min of meer voor spek en bonen mee.

Koningswaal won dus de beker (en daarmee de dubbel) en wij hadden de puf niet meer om nog voor brons te gaan ook al door malheur van een van onze spelers. We gingen voor de beker. Een andere plaats interesseerde ons maar matig. Uiteindelijk kregen we nog een prijsje omdat we keurig vierde werden
Na de prijsuitreiking gingen we met 5 man naar de plaatselijke Chinees om de dag en het OSBO seizoen toch nog feestelijk af te sluiten. Wat een seizoen.


You have no rights to post comments