De jaarlijkse massakamp tegen Het Kasteel is in 5½ - 5½ geëindigd. Het zag er lang naar uit dat de SV Mook met een zege (en de felbegeerde wisselbeker) naar huis zou keren. De gehele avond stond onze club 2 bordpunten voor. De laatste twee partijen gingen echter verloren.
Maar het had nog erger kunnen aflopen!

 

 

Ik speelde tegen Theo Willems, de man van een collega van me. De stemming zat er vanaf de eerste goed in. Dat geldt voor de gehele avond. Het was een van de gezelligste massakamp tegen het Kasteel. De spanning en de mooie ontknoping hebben daar zeker aan bijgedragen. Ook het feit dat we met veel schakers naar Wijchen gingen zorgde voor een mooie avond. Complimenten aan ex-lid Frans Nijenhuis die bereid was om mee te spelen en met de fiets naar Wijchen kwam. Ook dank aan Anton Meeuwsen die donderdagavond als nog ja zei om te spelen.

 

Het eerste punt was voor de SV Mook. Jeron vd Sanden zat de gehele partij achter de dame van Wim Hermsen. In zijn jacht nam hij een volle toren mee en dreigde ook met mat. Paul Beurskens kwam slecht uit de startblokken door een stuk af te geven. Zijn opponent had geen winstplan en zo kreeg Paul de tijd om een vrijpion naar het front te sturen. Deze bereikte de overzijde. De witspeler gaf direct op.
Het regende remises. De partij van Niek van Diepen verdiende eigenlijk een winnaar. Niek speelde voortreffelijk, veroverde een pion en ging daarna op zoek naar nog meer materiaal. Ergens moet Niek een verkeerde zet gedaan hebben, want de bordjes waren na het insluiten van de witte loper verhangen. Toch wist Niek nog naar remise af te wikkelen.
Daarna hoorde een gekreun en geklaag van onze kopman, die zich lelijk vergiste in een kansrijke stelling. Naast me won Sjim Jonkmans. Hij had de gehele partij het initiatief, maar omdat alles dichtgeschoven zat, verbaasde me de uitslag. Ik had het te druk met mijn eigen partij. Herhaaldelijk dacht ik dat de winst me niet kon ontgaan. Mijn rivaal ontdekte steeds een goede verdediging. Uiteindelijk zag ik “de winnende zet” : Pion h6.
Nog voordat ik de zet had genoteerd sloeg de zwartspeler met schaak in op b2. De stelling trok veel publieke belangstelling. Winnen kon ik niet meer, de zwartspeler gaf eeuwig schaak. De voorsprong bleef twee punten, maar helaas kwam er geen half punt meer bij.

 

Voor het eerst is de massakamp in een gelijkspel geëindigd. Wat moesten we nu doen? Besloten werd om de wisselbeker in Wijchen te laten staan, omdat het gewoon is om het laatste bord te laten vervallen.
Thuis gaf Fritz aan dat mijn tegenstander gemakkelijk kon winnen. De slotstelling is +5 voor zwart, als er in plaats van eeuwig schaak een toren bij de aanval wordt betrokken. Het zag er gevaarlijk uit omdat de witte stukken ook klaar stonden voor een vervelende aanval. Maar Fritz werd er niet warm of koud van.

 

Henk Massink 

1915

1 - 0

Ton van Dijk

1840

John Klein Douwel      

1898

½-½

David Norris

1793

Bram Rutten                

1722

½-½

Niek van Diepen

1788

Niels Radder                

1572

½-½

Rob Jansen

1602

Theo Willems              

1519

½-½

Huub Blom

1727

Louis van Sonderen

1448

0 - 1

Sjim Jonkmans

1564

John Hermans             

1427

1 - 0

Frans Nijenhuis

1527

Ben van Cuyk              

1372

1 - 0

Byron Eekout

1484

Toine van Bergen       

1336

½ -½

Anton Meeuwsen

1327

Henk Peters                 

1066

0 - 1

Paul Beurskens

1326

Wim Hermens               

859

0 - 1

Jeron vd Sanden

1179

 

 

 

 

 

Het Kasteel

1467

5½-5½

SV Mook

1560

 

 

 

 Mook 1 kampioen 1e klasse !!

De kansen op het kampioenschap waren vooraf 3 procent. En de kansen voor Wageningen, Velp en Zutphen waren nog kleiner. De favoriet was PION 2, dat slechts hoefde te winnen van het reeds gedegradeerde jeugdteam van De Toren. Er bleek geen vuiltje aan de lucht voor de Groesbekers bij een tussenstand van 3½-½. Echter de laatste vier partijen gingen allemaal verloren. Op dat moment stond ook Mook op achterstand tegen Veenendaal (2-3). Er volgde laat op de avond een winstpartij en een remise en de allesbeslissende partij van David Norris werd in tijdnood gewonnen.

Mook 10

30½

Wageningen 3 9 33½
Zutphen 9 29
PION 2 8 32
Velp 8 26½
Veenendaal 4 28½
ASV 5 4 24
De Toren 4j 4 20

 

Op 15 september 2018 was het dan zover, het kleine Mook debuteerde in de vierde klasse KNSB! Dit werd mogelijk gemaakt door a) de uitbreiding van de KNSB-competitie, b) ons kampioenschap in de OSBO klasse 1B, en c) de samenwerking met PION Groesbeek, vorig seizoen nog een van de grootste concurrenten. Van ons Moker kampioensteam (tweemaal op rij!) traden vier spelers en onze vaste invaller aan, versterkt met twee spelers van PION 2 en een 11-jarig talent, ook van PION. De vier ontbrekende spelers hadden redenen als geen lid meer want te ver, te vroeg op de dag, reisje buitenland, en voorrang voor de familie op zaterdag. Ieder zijn eigen afweging.

Het begon met enige problemen. Hoe de nieuwste klokken moesten worden ingesteld was bekend, maar van de oudere modellen was het dat niet, en de handleiding was niet zo eenvoudig van internet af te halen. Onze tegenstanders, Oud Zuylen Utrecht 3, hadden echter grotere problemen. Omdat een van hun spelers niet op tijd bij het verzamelpunt was kwamen ze 10 minuten te laat, en ook nog maar met zeven man. Dit leverde Huub Blom (bord 6) een gratis punt, het eerste voor Mook in de KNSB, en een middagje kijkplezier op. 

De eerste echte uitslag (en het eerste halfje voor Mook in de KNSB!) kwam van David Norris aan bord 4. Van die partij heb ik weinig gezien. Vervolgens werd het gelijk doordat Ton Thijssen (PION) aan bord 1 met zwart bijna 300 elopunten achterstand niet kon goedmaken. Jeugdtalent Hidde Knippenberg (bord 5, PION) speelde tegen een wat oudere tiener, die met een pionnenwals over de halve breedte van het bord naar voren kwam, maar na het afruilen van alle stukken restte hier remise. Niek van Diepen aan bord 3 forceerde met een pion minder zetherhaling tegen een op papier sterkere tegenstander. Misschien had er meer in gezeten, maar we stonden goed op de drie overige borden. Wim Gielen (PION) won uiteindelijk vrij gemakkelijk aan bord 2: eerst een pion, toen een kwaliteit erbij, en daarna stortte de zwarte stelling helemaal ineen.

Bij een tussenstand van 3,5-2,5 en twee betere stellingen kregen Piet de Leeuw (bord 7) en Rob Janssen (bord 8) het advies remise aan te bieden of aan te nemen, maar beiden wilden doorspelen. Dat was niet ten onrechte gezien de stellingen, maar twee matchpunten zijn voor het team belangrijker dan persoonlijk gewin voor de individuele spelers. Beiden verwierven zich kansen. Piet kwam via een foutje van zijn tegenstander in een eindspel met ongelijke lopers zelfs gewonnen te staan door een prachtig loperoffer. Helaas zag hij niet hoe hij zijn twee verbonden vrijpionnen kon verzilveren, waarna de Utrechter nog precies een blokkade in kon stellen. Toen op bord 7 de vrede was getekend greep Rob Janssen het tweede matchpunt wel met beide handen aan, en zijn tegenstander had niets beters dan het remiseaanbod te accepteren. Een beetje zuur voor Rob wedijverden de stuurlui op de wal toen wie het mooiste kon winnen. Een bedankje namens het team was meer op zijn plaats geweest.

Gedetailleerde uitslagen zijn te vinden op https://knsb.netstand.nl/rounds/view/635 . Daar staan ook de uitslagen van de andere teams. UVS 2 heeft de kop genomen door Apeldoorn 3 met 7,5-0,5 te verslaan. Maar de belangrijkste uitslag was het topduel Veenendaal - Magnus Leidsche Rijn 4,5-3,5. We staan voorlopig derde, met alle mede-degradatiekandidaten onder ons.

 

 

 

De spelers van de SV Mook die in het KNSB-team PION Mook Combinatie 2 (PMC 2) uitkomen zijn zonder nederlaag de eerste ronde doorgekomen! Vier remises en een overwinning, die opmerkelijk tot stand kwam. Als teamleider stuurde ik 2 weken voor de speeldag al een uitnodiging nar Oud Zuylen Utrecht 3 (OZU 3). Maar ik vernam geen reactie. Op de donderdagavond voor het treffen nam ik telefonisch contact op. E-mails van live.nl kwamen wel vaker niet aan, was het antwoord. Uiteindelijk kwamen er 7 schakers uit Utrecht naar Mook. Slechts één speler was op tijd. Een auto was wel naar de Groesbeekseweg 3 gereden, maar niet naar Mook. Vanuit Nijmegen was het nog even rijden en het team kwam ruim te laat achter de borden.  Een speler van OZU 3 had pech. Bij het op slot zetten van zijn fiets brak zijn fietssleuteltje en toen hij wilde bellen, bleek zijn mobiel gecrasht te zijn. Na overleg besloot OZU 3 bord 6 leeg te laten zodat ik me geheel op de rol van arbiter kan richten.

 

 

 

OZU 3 bleek een gezellig team te zijn. Op papier ook een te kloppen tegenstander. Met uitzondering dan van Ed van Eeden met zijn groot postuur en een rating van 2079 een indrukwekkende verschijning is. Of het daaraan lag weet ik niet, maar onze bord 1 speler, Ton Thijssen, had geen schijn van kans. Ton zag kansen over de g- en h-lijn. Zo ver kwam het echter niet. Zijn koning werd na enkele schaakjes mat gezet.

 

Daarvoor had het talent van PION, Hidde Knippenberg, met zwart eenvoudig remise gemaakt. Ook David Norris behaalde een gelijkspel. In tegenstelling tot de andere partijen werden in deze partij maar weinig zetten gespeeld.

 

Ook Niek van Diepen scoorde een half punt. Met een pion achterstand had hij een witte toren gepend en hij dreigde op de onderste rij binnen te komen. Zijn opponent moest in herhaling van zetten berusten om erger te voorkomen. Gezien de ontwikkelingen op de andere borden een gunstige tussenstand van 2,5 – 2,5.

 

Wim Gielen, met wit op bord 2, speelde een sterke partij. Waar ik nog twijfelde over de uitkomst van de partij voorspelde Hidde al een zege voor Wim. En dat klopte. Wim veroverde de kwaliteit en ontelbaar veel pionnen.

 

De laatste partijen op bord 7 en 8 kwam PMC 2 niet in gevaar. Beide spelers gingen nog vol voor de winst en dat heeft er zeker ook ingezeten. Bij Piet de Leeuw varieerde de kansen steeds van winst tot remise. In het verre eindspel deed zijn rivaal het verkeerd en Piet wikkelde af naar een gewonnen stelling. Helaas zag hij niet hoe simpel de winst was. Ook Rob Jansen zag niet goed hoe hij het enorme ruimte voordeel in een eindspel van torens met pionnen kon winnen.

 

Een geslaagd debuut van PMC 2 op het hoogste niveau!

 

 

 

PION/Mook combinatie 2

Oud Zuylen Utrecht 3

   

Thijssen , A.W. (Ton)

1796

Eeden van, E. (Ed)

2079

z-w

0 - 1

Gielen , W. (Wim)

1909

Lange de, H.J.G. (Hans)

1729

w-z

1 - 0

Diepen van, N.W.P. (Niek)

1788

Dijk van, E. (Erik)

1874

z-w

½ - ½

Norris , D.G. (David)

1793

Lubbers , J.W. (Jan-Willem)

1639

w-z

½ - ½

Knippenberg , H. (Hidde)

1462

Schonewille , M. (Midas)

1530

z-w

½ - ½

Blom , H.J. (Huub)

1727

NO

0

w-z

1 - 0  R

Leeuw de, P.L. (Pierre)

1705

Vries de, B. (Bart)

1479

z-w

½ - ½

Jansen , R.J. (Rob)

1602

Gaaff , T. (Tom)

1038

w-z

½ - ½

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weer greep onze clubkampioen Ton van Dijk naast een beker afgelopen donderdag. De vorige keer greep hij als speler/coach van Mook 1 nog naast de beker vanwege een bescheiden nederlaag, dit keer was de beker er gewoon niet. Het vermoeden bestaat dat oud-kampioen J.S. te M. niet op tijd zilverpoets  heeft ingeslagen, want noch S., noch de traditioneel glimmend gepoetste beker, zijn verschenen op de feestavond.

Er bleef ook een beker over, voor het snelschaken. Winnaar J.S...